Gondolisauna

8

Saunan vuokraaminen ym. tiedustelut hallitukselle.

Gondoli-projekti

Syksyllä 2009 heiluttiin huoltotilan kulmilla ja päiviteltiin lumen puutteesta johtuvaa pimeyttä ja apeaa mielialaa. Keskustelu johti syystä tai toisesta saunomiseen. Skipolin omat tilat ovat tähän mennessä rajoittuneet pieneen kellarissa sijaitsevaan huoltotilaan, jolloin villi idea omasta saunasta kuulosti aikalailla pelkältä haaveilulta. Muutama viikko takaperin Skiexpoilla törmäsin pieneen gondolihissin koppiin, jonka joku firma oli jaksanut raahata omaa toimintaansa mainostamaan. Noh, siitä sitten vikkelästi rakennettiin pään sisään ajatus saunan rakentamisesta gondolin koppiin. Ideahan oli ihan hyvä muutamaa pientä asiaa lukuunottamatta, kuten missä on lähin gondolikauppa? Ei muuta kun netti auki ja hakukoneet käyttöön.

Hyvin nopeasti kävi ilmi, että julkisessa myynnissä hiihtohissin varaosia ei juurikan näy. Yksi löytyi, ja sekin oli jenkeissä… ei hyvä. Päätin kokeilla onneani ja otin suoraan yhteyttä Doppelmayr:iin. Kyseisellä hissifirmalla on Suomessa tytäryhtiö, jonka toimitusjohtaja otti idean vastaan erittäin positiivisellä mielellä vastaten viestiini gondoli-saunasta lyhyesti: ”Tervehdys ! Kiitos yhteydenotosta ! Hyvä ajatus. Otan yhteyttä gondolivalmistajaan Itävallassa. Kuulet asiasta piakkoin.” Hah, uskomatonta. Muutaman päivän päästä sähköpostiin ilmestyi kuvia erilaisista kopeista jotka olisivat valmiina toimitettavaksi jo seuraavalla viikolla. Näistä valittiin sopivin ja hankittiin tarjous. Nyt ei puuttunut enää muuta kuin rahaa.

Erilaisia yhteistyöehdotuksia pommitettiin hiihtokeskuksiin ja firmoihin tuloksetta. Äpy olisi ollut valmiina lahjoittamaan kiukaan, mutta se oli hieman liian tuhti muutaman neliön koppiin. Lopulta saimme puoltavan tukipäätöksen projektiin Teekkaritoiminnan edistämisrahastolta (TTER), mutta tässä vaiheessa rahoituksen hankintaan oltiin jouduttu käyttämään useita kuukausia hyvää rakenteluaikaa. Nyt kuitenkin saimme varmistuksen sille, ettei yhdistyksemme mene konkurssiin projektin vuoksi. Koppi tilattiin Doppelmayrilta. Takarajaksi asetettiin vappu, jolloin ensimmäiset löylyt olisi suotava ottaa. En täysin luottanut omiin luoviin rakennustaitoihini, joten onneksi Erlan Tommi oli ollut alusta lähtien ideassa mukana ja häneltä löytyi tarvittavaa kokemusta ja pirusti työkaluja.

Seuraava ongelma oli tilat rakennusvaiheelle. Alkuperinen idea oli hoitaa koppi Erlan perheen pihalle, kunnes tajusin lähestyä Otaniemen omaa puuhapajaa, Design Factorya. Kalevi Ekman soi meille mahdollisuuden rakentaa sauna DF:n tiloissa ja hyödyntää työkaluja. Loistavaa, saatiin mainiot tilat rakentamiseen, ja sijanti vielä niemessä!

Tästä alkoi jäätävä hiihtäminen Bauhausin ja Otaniemen välillä… Rakentaminen aloitettiin lattian rungosta ja seinien alaosien paneeleista. Ennen aloittamista lauteita hahmoteltiin cadiohjelmilla. Kopin kaiteet osoittautuivat tärkeäksi osaksi lauteita, sillä hikisten hiihtohanurien aiheuttama suurin painolasti tuettiin suoraan kaiteiden varaan. Kiuas päätettiin sijoittaa kulmaan, jolloin lauteille mahtuisi mahdollisimman monta saunojaa. Panelointi tehtiin seinän puolivälin korkeudelle, lukuunottamatta kiukaan ympäristöä. Kiukaan ympäriltä seinä paneloitiin kattoon asti ja väliin laitettiin asianmukaiset lämpöeristeet. Halusimme varmistaa että 5mm polykarbonaattiseinät eivät sula heti alkumetreillä hormin lämmöstä.

21

Kiukaan läpivienti päätettiin tehdä suoralla putkella katosta läpi. Tähänkin hyödynnettiin koulun antamia mahdollisuuksia koneistamalla sopivat läpivientipellit tuotantotekniikan labrassa. Laude- ja paneelimateriaalina käytettiin lämpökäsiteltyä haapaa, tukirakenteissa perus 2×2 tuumaista kyllästettyä pötköä. Kaikki ruuvit pyrittiin saamaan piiloon ja naulojen käyttöä kammoksuttiin. Lauteet ruuvattiin alakautta kiinni, tietysti viimesissä pätkissä jouduttiin turvautumaan nauloihin.

Kiukaaksi valittiin pienin puukiuas mitä tähän hätään löydettiin. Kiukaan alle hankittiin kivilaatta, joka liimattiin tukevasti rakenteisiin kiinnii. Tähän kiveen propattiin kulmaraudat, jotka ruuvattiin kiukaan jalkoihin kiinni, sillä tarkoituksena oli rakentaa koko komeus kulkemaan auton perässä. Katto paneloitiin ja alle piilotettiin kytkennät ledivaloille. Ovimekanismiin viritettiin jousi, jotta ovi menee itsestään kiinni. Lauteet käsiteltiin parafiiniöljyllä ja avot, kohta oli sauna valmis.

Vappu lähestyi armotonta kyytiä ja kevään laskureissut eivät ainakaan nopeuttaneet edistymistä, kouluhommista puhumattakaan. Kaiken puuhastelun keskellä oli kuljetusalustan ratkaisu jäänyt taka-alalle. Ja taas nettiin pyörimään ja puhelimen ääreen. Löysin houkuttelevan venetrailerin ja otin yhteyttä myyjään; jospa tästä saisi muokattua sopivan kuljetusalusta saunalle. Kun kerroin myyjälle mitä olemme oikeasti rakentamassa, oli vastaus vähintäänkin yllättävä. Kaveri innostui hommasta siinä määrin, että sanoi mielellään olevan mukana projektissa, mutta kyseinen venetraileri ei tule toimimaan.

Otettiin Erlan kanssa auto alle ja lähdettiin tapaamaan kyseistä sälliä. Pienen palaverin jälkeen tultiin siihen tulokseen, että hommataan halvalla asuntovaunu ja hoidetaan vaunu remontoitavaksi trailerikauppiaalle. Sipoosta löytyi sopivan mätä vaunu, joka irtosi halvalla. Vaunu siirrettiin Saloon remontoitavaksi tekemieni piirustusten mukaisesti. Muutaman viikon kuluttua Salosta noudettiin tarkoitukseen modattu perävaunu jonka trailerikauppias oli kaiken lisäksi katsastanut valmiiksi!

3

Tämän jälkeen  gondoli nostettiin ilmaan hallinosturilla ja pultattiin kiinni perävaunuun. Vaunulla oli pituutta sen verran, että eteen saatiin rakenenttua vielä pieni terassi, jonka Erla sai valmiiksi kunnialla juuri vapuksi.

456

Kesän aikana vaunua viimeisteltiin vielä tarpeen mukaan, ja nyt koulujen alkaessa projekti voidaan vihdoin lyödä nippuun. Toivon mukaan kaikki saunojat ja tulevat Skipoli-sukupolvet pitävät hyvää huolta saunasta, jonka eteen on nähty paljon vaivaa! Projektin eteen tehdystä työstä ja avusta iso kiitos seuraaville:

  • Reijo Riila, Doppelmayr
  • Kalevi Ekman, Vesa Saarijärvi ja koko Design Factoryn väki
  • Teekkaritoiminnan edistämisrahasto
  • Jari Schukov
  • Kaikki enemmän ja vähemmän auttaneet henkilöt

Ja tietysti Bademeister Tommi Erla. Bongaa sauna Skipolin tapahtumista ja astu sisään. Lunta odotellessa, Tommi Sintonen PJ 2010-2011 (9.9.2010)

7gondoli1